Módosítás
Tagcsere
Mit jelent a tagcsere
A cégmódosítás körét képezi mind az alapadatokban, mind a létesítő okirat egyéb rendelkezéseiben történő változás, változtatás. A cégmódosítás speciális eseteit képezi a tagváltozás és a törzstőke változás. tovább »
Üzletrész átruházás
Az üzletrész átruházása vagy feltétele, vagy következménye a Kft.-beli tagság megszűnésének. A tagok jogait és a társaság vagyonából őket megillető hányadot ugyanis az üzletrész testesíti meg. tovább »
Részvényátruházás
A részvény társasági jogokat megtestesítő értékpapír. Az értékpapír pedig olyan okirat vagy más módon rögzített, nyilvántartott és továbbított adat, amely jogszabályban meghatározott kellékekkel rendelkezik, és kiállítását, kibocsátását, illetve ebben a formában történő megjelenítését jogszabály lehetővé teszi. tovább »
Mit kínálunk
Vállaljuk cégek módosítását mind alapadatok tekintetében, mind a létesítő okirat egyéb rendelkezéseiben rövid határidővel, egyszerű és gyors ügyintézéssel. tovább »
Üzletrész átruházás

 


Korlátolt Felelősségű Társaság esetén:


Az üzletrész a társaság tagjaira szabadon átruházható, azonban az üzletrészt harmadik személyre csak akkor lehet átruházni, ha az üzletrészét értékesítő tag a törzsbetétét teljes mértékben befizette (azaz nem csak az alapításkor előírt mértéket) és az üzletrészre vonatkozóan más jogosult személy nem él elővásárlási jogával.


Az üzletrész átruházása adásvételi szerződés útján történik.


 


Betéti társaság esetén két eset különböztethető meg:


Ha a Bt. létesítő okirata még a korábban hatályos 1997. évi CXLIV. tv. (régi Gt.) alapján készült, akkor a társaságtól megváló taggal a tagsági jogviszonya megszűnésének időpontjában fennálló állapot szerint kell elszámolni. A társaságtól megváló tag követelését - a társaság és a tag eltérő megállapodásának hiányában - a tagsági jogviszony megszűnésétől számított három hónapon belül pénzben kell kifizetni.


Ha a Bt. korábban már a 2006. évi IV. tv. (új Gt.) hatálya alá helyezte létesítő okiratát, úgy a tag a társasági részesedését (tagsági jogait és kötelezettségeit) – a Kft. tagjához hasonlóan - írásban megkötött szerződéssel a társaság más tagjára vagy harmadik személyre átruházhatja. Az átruházás a társasági szerződés módosításával válik hatályossá.


 


 
Bemutatkozás Segítség Kapcsolat Adatvédelem Tartalomjegyzék
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 11.
Telefon: +36 1 266-7777, Fax: +36 1 279-0323
Copyright © Alapítás.hu