ALAPITAS.hu - értéket teremtünk
Segítség
Az Online cégalapításról bővebben
Nagymértékben bővült a cégbírósági elektronikus ügyintézés 2006. július 1-től, majd 2007. szeptember 1-től. Így most már az összes gazdasági társaság valamennyi cégbejegyzési, változásbejegyzési kérelme benyújtható elektronikus úton. tovább »
Jogi jegyzék
Cégjoggal kapcsolatos és adó-törvények, egyéb kapcsolódó jogszabályok jegyzéke. tovább »
Az Online cégalapításról bővebben

Elektronikus cégeljárás


Az elektronikus cégeljárásnak alapvetően két formája van attól függően, hogy egyedi létesítő okirat vagy jogszabály szerinti szerződésminta alkalmazásával határozza meg a társaság létesítő okiratát.


Elektronikus cégalapítás esetében a bejegyzési (változásbejegyzési) kérelem közzétételi díja a papír alapú égeljárásnál szokásos díj egy ötöde.


Az elektronikus úton és a hagyományos úton létrehozott cégek között jogi értelemben nincs különbség. Viszont az egyszerűsített cégalapítással a hagyományos cégeljáráshoz képest sokkal gyorsabba és jóval kedvezőbb áron lehet új cége.


Az illetéket és a költségtérítést elektronikus cégeljárás esetén elektronikusan kell megfizetni.

A Magyar Államkincstár a befizetést követő egy munkanapon belül igazolást küld, amit a bejegyzési (változásbejegyzési) kérelemhez csatolni kell.


 


Egyszerűsített elektronikus cégeljárás


2007. szeptembertől a közkereseti, betéti vagy a korlátolt felelősségű társaságok, valamint a zártkörűen működő részvénytársaság bejegyzési kérelme egyszerűsített cégeljárás keretében is benyújtható. Ez azt jelenti, hogy a kérelemhez a törvény mellékeltében szereplő szerződésminta szerinti létesítő okiratot kell csatolnunk.


Az egyszerűsített elektronikus cégeljárás a normál cégeljárással szemben gyorsabb, rugalmasabb ügyintézést és cégalapítás esetén jelentős költség-megtakarítást is biztosít.


Egyszerűsített cégeljárás esetében a cégbíróság a bejegyzési kérelemről (vagy annak elutasításáról) a kérelem beérkezését követő egy munkaórán belül határoz. A két munkanapos bejegyzés akkor lehetséges, ha az illeték és közzétételi költségtérítés megfizetéséről szóló igazolás az államkincstártól visszaérkezik az okiratot szerkesztő ügyvédnek. Ez a megelőző eljárás önmagában két három napot vesz igénybe, így a jogszabályi rendelkezés ellenére a ügyintézési határidő 1 hét is lehet, amely még ebben az esetben is sokkal rövidebb, mint a hagyományos cégeljárás keretében.


Egyszerűsített elektronikus cégbejegyzési/változásbejegyzési eljárás keretében az illeték egységesen 15.000.- Ft, kivéve a nyilvánosan működő részvénytársaságot. Cégbejegyzés esetében közzétételi költségtérítés nincsen.


 


 
Bemutatkozás Segítség Kapcsolat Adatvédelem Tartalomjegyzék
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 11.
Telefon: +36 1 266-7777, Fax: +36 1 279-0323
Copyright © Alapítás.hu