Megszüntetés
Végelszámolás
Mit jelent a végelszámolás
A cég jogutód nélkül történő megszűnése esetén - ha a cég nem fizetésképtelen, és a cégre vonatkozó jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz - végelszámolásnak van helye. tovább »
A végelszámolás folyamata
A végelszámolási eljárás olyan eljárás, amelynek során a nem fizetésképtelen gazdálkodó szervezet - jogutód nélküli megszűnését elhatározva - a hitelezőit kielégíti. tovább »
Mit kínálunk
Vállaljuk cégek átalakulásának ügyvitelét rövid határidővel, egyszerű és gyors ügyintézéssel. tovább »
Jogszabályi háttér
A jogszabályokban sokszor nehéz megtalálnunk a vonatkozó rendelkezéseket, ezért jogszabályi háttér című cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget. tovább »
Mit jelent a végelszámolás

A végelszámolás:


Az általános szabályok szerinti végelszámolás a cég jogutód nélküli megszűnésének azon esete, amikor a cég megszűnésére nem fizetésképtelenségére tekintettel kerül sor (ld. felszámolás), hanem annak megszűntetését a társaság tagjai határozzák el.


 


A végelszámolás speciális esetei:


- az egyszerűsített végelszámolás: jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (Bt.) kezdeményezheti, amennyiben a cég a végelszámolása kezdő időpontjától számított százhúsz napon belül a végelszámolást befejezi.


- kényszer-végelszámolás: ha a bíróság törvényességi felügyeleti hatáskörében eljárva a céget megszűntnek nyilvánítja, kényszer-végelszámolást rendel el. Kényszer-végelszámolásra kerül sor akkor is, ha az anyagi jogszabályok szerint a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, illetve, ha a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be, továbbá ha a végelszámolás általános szabályaira történő áttérést nem hajtotta végre. A kényszer-végelszámolást annak jogerős elrendelésétől számított egy éven belül be kell fejezni.


 


A végelszámolás korlátai:


-         A végelszámolás nem határozható el a cég fizetésképtelenségét megállapító végzés kézhezvételét követően, a felszámolás elrendelésével pedig a folyamatban lévő végelszámolás megszűnik.


-         Büntetőjogi intézkedés végrehajtásának befejezéséig a cég nem törölhető végelszámolási eljárásban.


-         Nem lehet befejezni a végelszámolást, ha a céggel szemben hatósági vagy bírósági eljárás van folyamatban.


 


 
Bemutatkozás Segítség Kapcsolat Adatvédelem Tartalomjegyzék
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 11.
Telefon: +36 1 266-7777, Fax: +36 1 279-0323
Copyright © Alapítás.hu