Megszüntetés
Végelszámolás
Mit jelent a végelszámolás
A cég jogutód nélkül történő megszűnése esetén - ha a cég nem fizetésképtelen, és a cégre vonatkozó jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz - végelszámolásnak van helye. tovább »
A végelszámolás folyamata
A végelszámolási eljárás olyan eljárás, amelynek során a nem fizetésképtelen gazdálkodó szervezet - jogutód nélküli megszűnését elhatározva - a hitelezőit kielégíti. tovább »
Mit kínálunk
Vállaljuk cégek átalakulásának ügyvitelét rövid határidővel, egyszerű és gyors ügyintézéssel. tovább »
Jogszabályi háttér
A jogszabályokban sokszor nehéz megtalálnunk a vonatkozó rendelkezéseket, ezért jogszabályi háttér című cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget. tovább »
A végelszámolás folyamata

A végelszámolás folyamata:


A cég legfőbb szerve határozatot hoz a cég jogutód nélküli megszűnéséről, illetve a végelszámolás elrendeléséről. Határozatában megállapítja a végelszámolás kezdő időpontját és megválasztja a végelszámolót, illetve rendelkezik a cég vagyoni részesedésével működő jogalanyok sorsáról is.


A végelszámolás kezdő időpontjában a cég vezető tisztségviselőjének megbízatása megszűnik. A végelszámolás kezdő időpontjától a cég önálló képviseleti joggal rendelkező vezető tisztségviselőjének a végelszámoló minősül (aki a korábbi tisztségviselő is lehet).


Egyszerűsített végelszámolás esetén a végelszámoló a végelszámolás kezdő időpontjától számított nyolc napon belül köteles kezdeményezni a végelszámolás megindulásáról szóló közlemény Cégközlönyben történő közzétételét.


A cég korábbi vezető tisztségviselője a végelszámolás kezdő időpontját követő negyvenöt napon belül a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal a számviteli törvény alapján a cég tevékenységét lezáró beszámolót készít, a folyamatban lévő ügyekről a végelszámolót tájékoztatja, a nem selejtezhető és titkos minősítésű iratokról iratjegyzéket készít, és azokat, valamint az irattári anyagokat a végelszámolónak átadja, a végelszámolás megindításáról a munkavállalókat, illetve a munkavállalói érdekképviseletet tájékoztatja.


A végelszámoló lefolytatja a végelszámolást, amelynek során a cég vagyoni helyzetét felméri, követeléseit behajtja, tartozásait kiegyenlíti, jogait érvényesíti és kötelezettségeit teljesíti, vagyoni eszközeit pedig szükség esetén értékesíti. A hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyont a cég tagjai (részvényesei) között pénzben vagy természetben felosztja és a cég működését megszünteti.


 


A végelszámoló a végelszámolás közzétételétől számított tizenöt napon belül - szükség szerint - értesíti a végelszámolás megindításáról:


a) a cég ingatlanának fekvése szerint illetékes földhivatalt a végelszámolás tényének bejegyzése érdekében,


b) ha a cég valamely vagyontárgya országos közhiteles vagy közérdekből vezetett nyilvántartásban szerepel, e nyilvántartást vezető szervezetet,


c) az illetékes vámhatóságot, illetékhivatalt, nyugdíjpénztárat, továbbá, ha a cég engedélyköteles tevékenységet végez, az engedélyező hatóságot,


d) a területileg illetékes állami munkaerőpiaci szervezetet,


e) az illetékes környezetvédelmi felügyelőséget arról, hogy maradtak-e fenn olyan környezeti károsodások, környezeti terhek, melyekből bírságfizetési vagy egyéb fizetési kötelezettség, a károsodások elhárításához, illetve terhek rendezéséhez szükséges kiadás származhat,


f) a cég bankszámláit vezető valamennyi pénzintézetet,


g) a cég vagyoni részvételével működő jogalanyok vezető tisztségviselőit, illetve a cég részvételével működő társadalmi szervezeteket, alapítványokat,


h) a cég által vagy ellen indított és folyamatban lévő hatósági és bírósági eljárásokban az eljáró hatóságot vagy bíróságot.


 


A végelszámoló a végelszámolás befejezésekor elkészíti és a legfőbb szerv elé terjeszti jóváhagyásra:


a) az adóbevallásokat,


b) a végelszámolás utolsó üzleti évéről készült számviteli törvény szerinti beszámolót


c) a vagyonfelosztási javaslatot, amelyben a végelszámoló díjának mértékére is indítványt tesz, a legfőbb szerv dönt a felosztott vagyon kiadásának időpontjáról, amelynek lebonyolítására a végelszámoló köteles. A vagyon kiadására nem kerülhet sor a cég törlésére vonatkozó végzés meghozatalát megelőzően.


d) a végelszámolási időszak gazdasági eseményeinek bemutatásáról szóló összefoglaló értékelést (zárójelentést), valamint


e) a cég vagyoni részesedésével működő jogalanyok, illetve a részvételével működő társadalmi szervezetek, alapítványok sorsára vonatkozó javaslatot.A végelszámoló a külön jogszabályban meghatározott módon köteles a végelszámolás alatt álló cég biztosítottjainak adatait átadni az illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek. A szerv erről szóló igazolását a végelszámoló köteles benyújtani a cégbíróságnak.


 


A legfőbb szerv az előterjesztett iratok, illetve a vagyonfelosztás tárgyában határozatot hoz.


A végelszámolás befejezését követően a cég a végelszámoló személyét a végelszámolás befejezésével és a törlési kérelemmel (ingyenes) együtt jelenti be a cégbíróságnak, amely rendelkezik a törlés bejegyzéséről és közzétételéről, ennek keretében feltüntetve a végelszámoló személyét és lakóhelyét (székhelyét), utalva arra is, hogy a végelszámolás egyszerűsített módon folyt le.


Az átalakuló társaságok legfőbb szerve 2 alkalommal határoz az átalakulásról.


Az első alkalommal (1. dátum) döntés születik az átalakulás formájáról, a létrejövő társaság tagjairól, a vagyonmérleg-tervezetek fordulónapjáról (2. dátum), a könyvvizsgáló személyéről.


A második alkalommal (3. dátum) határoznak a vagyonmérleg-tervezetek és mellékleteik, valamint a létrejövő társaság létesítő okiratának elfogadásáról. /A vagyonmérleg-tervezetek fordulónapjától (2. dátum) a végső döntés időpontjáig (3. dátum) nem telhet el hosszabb idő, mint három hónap./


Az átalakuló társaság a Cégközlöny két egymást követő lapszámában köteles az átalakulásról közleményt közzétenni.


Az cégbejegyzést (4. dátum) követő 90 napon belül a cégbejegyzés fordulónapjával mind a jogelőd, mind a jogutód társaságoknak végleges vagyonmérleget kell készíteniük (5. dátum).


 


 
Bemutatkozás Segítség Kapcsolat Adatvédelem Tartalomjegyzék
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 11.
Telefon: +36 1 266-7777, Fax: +36 1 279-0323
Copyright © Alapítás.hu