Átalakulás
Kiválás
A kiválás fogalma
Kiválás esetén az a gazdasági társaság, amelyből a kiválás történik, a társasági szerződése módosítását követően változatlan társasági formában működik tovább. tovább »
A kiválás előnyei hátrányai
A gazdasági társaság szétválásánál annak, hogy a jogelőd társaság tagja akár valamennyi jogutódban tagként vegyen részt nincs akadálya. tovább »
A kiválás folyamata
A kiválás folyamatának főbb dátumai és a jogutódlással kapcsolatos további teendők tovább »
Mit kínálunk
Vállaljuk cégek átalakulásának ügyvitelét rövid határidővel, egyszerű és gyors ügyintézéssel. tovább »
A kiválás fogalma

Az átalakulás:


A társaságok átalakulása szűkebb fogalmi értelmezésben a cégforma változással járó átalakulást jelenti (pl. Bt. átalakulása Kft.-vé), a régi társasági formában működő cég megszűnik és az új társasági formában működik tovább, mint a megszűnt társaság általános jogutódja, azaz a gazdálkodó jogalanyok számában nem történik változás.


Tágabb fogalmi értelmezésben, az átalakulás magában foglalja az alanyszám változással járó egyesülést (összeolvadás vagy beolvadás) és szétválást (kiválás vagy különválás) is.


 


A kiválás:


A kiválás a szétválás azon formája, melynek során az a gazdasági társaság, amelyből a kiválás történik változatlan társasági formában működik tovább, a kivált tagok (részvényesek) részvételével és a társasági vagyon egy részének - szétválási szerződésben rögzített - felhasználásával pedig új gazdasági társaság vagy társaságok jönnek létre. Kiválásra sor kerülhet úgy is, hogy a társaságtól megváló tag a társasági vagyon egy részével más, már működő társasághoz mint átvevő társasághoz csatlakoznak.


A szétválási szerződésben nevesített követelést elsősorban azzal a jogutóddal szemben kell érvényesíteni, amelyhez az adott kötelezettséget a szétválási szerződés a vagyonmegosztás folytán telepítette. Ha e kötelezettségét a jogutód nem teljesíti, valamennyi jogutód felelőssége egyetemleges.


 
Bemutatkozás Segítség Kapcsolat Adatvédelem Tartalomjegyzék
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 11.
Telefon: +36 1 266-7777, Fax: +36 1 279-0323
Copyright © Alapítás.hu