Átalakulás
Kiválás
A kiválás fogalma
Kiválás esetén az a gazdasági társaság, amelyből a kiválás történik, a társasági szerződése módosítását követően változatlan társasági formában működik tovább. tovább »
A kiválás előnyei hátrányai
A gazdasági társaság szétválásánál annak, hogy a jogelőd társaság tagja akár valamennyi jogutódban tagként vegyen részt nincs akadálya. tovább »
A kiválás folyamata
A kiválás folyamatának főbb dátumai és a jogutódlással kapcsolatos további teendők tovább »
Mit kínálunk
Vállaljuk cégek átalakulásának ügyvitelét rövid határidővel, egyszerű és gyors ügyintézéssel. tovább »
A kiválás folyamata

A különválás folyamata, annak főbb dátumai:


A szétváló társaság legfőbb szerve 2 alkalommal határoz a szétválásról.


Az első alkalommal (1. dátum) döntés születik az átalakulás formájáról, az (át)alakuló társaságok tagjairól, a vagyonmérleg-tervezetek fordulónapjáról (2. dátum), a könyvvizsg&;aacute;ló személyéről.


A második alkalommal (3. dátum) határoznak a vagyonmérleg-tervezetek és mellékleteik, valamint a szétválási szerződés (szétválási okirat) elfogadásáról. /A vagyonmérleg-tervezetek fordulónapjától (2. dátum) a végső döntés időpontjáig (3. dátum) nem telhet el hosszabb idő, mint három hónap./


Az átalakuló társaság a Cégközlöny két egymást követő lapszámában köteles az átalakulásról közleményt közzétenni.


Az cégbejegyzést (4. dátum) követő 90 napon belül a cégbejegyzés fordulónapjával mind a jogelőd, mind a jogutód társaságoknak végleges vagyonmérleget kell készíteniük (5. dátum).


 


A jogutódlással kapcsolatos további teendők


Bár a megszűnő társaság joga és kötelezettsége a jog erejénél fogva, automatikusan a jogutód társaságokat illeti, illetőleg azokat terheli, a forgalmi biztonság érdekében és bizonylatfegyelmi okokból szükséges a megszűnő társasággal korábban létrejött szerződéseket a hatályos cégjogi státusz alapján módosítani, azaz a jogutód társaságoknak az egyes partnerekkel újraszerződni.


A vagyonmegosztás révén az újonnan létrejövő társaságokhoz telepített ingó- és ingatlantulajdon (pl. telephelyek, bérleti jogok, gépjárművek) tulajdonjogának átírása is szükségessé válik.


 
Bemutatkozás Segítség Kapcsolat Adatvédelem Tartalomjegyzék
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 11.
Telefon: +36 1 266-7777, Fax: +36 1 279-0323
Copyright © Alapítás.hu