Átalakulás
Kiválás
A kiválás fogalma
Kiválás esetén az a gazdasági társaság, amelyből a kiválás történik, a társasági szerződése módosítását követően változatlan társasági formában működik tovább. tovább »
A kiválás előnyei hátrányai
A gazdasági társaság szétválásánál annak, hogy a jogelőd társaság tagja akár valamennyi jogutódban tagként vegyen részt nincs akadálya. tovább »
A kiválás folyamata
A kiválás folyamatának főbb dátumai és a jogutódlással kapcsolatos további teendők tovább »
Mit kínálunk
Vállaljuk cégek átalakulásának ügyvitelét rövid határidővel, egyszerű és gyors ügyintézéssel. tovább »
A kiválás előnyei hátrányai

A kiválás során az átalakuló társaság – megváltozott vagyoni összetétellel és struktúrával – változatlan jogi státusszal tovább működik, és további egy vagy több jogutód társaság jön létre, amely(ek) új jogalanyként (új névvel, adószámmal, cégjegyzékszámmal) kezdi(k) meg tevékenységüket.


A megszűnő társaságtól vagyonmegosztással áttelepített valamennyi szerződéses és egyéb jognyilatkozatba foglalt jog és kötelezettség a jog erejénél fogva, automatikusan a jogutód társaságo(ka)t illeti, illetőleg az(oka)t terheli. Ez különös jelentőséggel bír azon szerzett jogok, vagy nagytömegű szerződéses állományok esetében, amelyek újrakötése a jogutód státusz nélkül komoly terhet róna az újonnan alakuló társaságra. Az átalakulás révén az adott vagyontömeg oly módon mozgatható át a jogutód társaság(ok)ba, hogy nem keletkezik vagyonátruházási illeték-, vagy értékesítés utáni forgalmi adó kötelezettség.


Az átalakulás lényegesen nagyobb költségekkel jár, mint egy új cég alapítása, azonban nagy előnye, hogy a kiválással létrejövő társaságok jelentős helyzeti előnnyel indulhatnak, amennyiben az átalakuló társaság addigi gazdasági eredményeire, vagyonára, szerzett jogaira építhetik működésüket.


A kiválást generálhatja egy nagyobb szervezet egyes tevékenységeinek kiszervezése, kisebb, hatékonyabb egységekre való bontása iránti igény.


Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy az átalakuló társaság tagjait öt évig felelősség terheli a jogelődnek a tagsági viszonyuk megszűnése előtt keletkezett tartozásaiért.


 
Bemutatkozás Segítség Kapcsolat Adatvédelem Tartalomjegyzék
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 11.
Telefon: +36 1 266-7777, Fax: +36 1 279-0323
Copyright © Alapítás.hu